Vi sänder från skärfläckornas paradis på Landgrens holme i Skanör, och lyssnar efter lökgrodor i Ljungavången. Vi följer upp rapporten om biologisk mångfald. Programledare: Mats Ottosson.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På lördag hittar vi vår fältreporter Lisa Henkow 18 meter upp i luften, i en skylift i skånska Skanör. Därifrån har hon utsikt över Landgrens holme där Sveriges största koloni av den svartvita vadarfågeln skärfläckan med sin uppåtböjda näbb finns.

Här har nämligen filmaren Mikael Kristersson varit med och skapat en frizon för ett antal strandängsfåglar, däribland skärfläckan.

Och just den här helgen är det dags att inventera fåglarna, och den räkningen görs från nämnda skylift. I sändningen får vi reda på mer om skärfläckan och hur man gjort för att en liten holme ska bli rovdjurssäker och lockande för fåglar.

Om skärfläckan är iögonfallande är lökgrodan desto mer hemlig. Den lever sitt liv nergrävd i sand, eller på botten av en vattensamling. Där under vattnet sitter den och spelar för att locka till sig en hona. Vår reporter Jonatan Martinsson följde med lökgrodeentusiasten Petter Albinsson till Ljungavångens naturreservat för att leta efter den mystiska grodan.

I veckan kom IPBES-rapporten om att läget ser dystert ut för den biologiska mångfalden. Den pekar också på att det som behövs är en omställning av människans sätt att leva. Vi pratar om det med ekologen Pella Thiel, som just nu är på en konferens om naturens rättigheter.

Åsa hörde konstiga ljud i väggen i sommarstugan. Vi spelar upp ljudet för en forskare som kan reda ut vad det är vi hör.

Programledare är Mats Ottosson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.