Vår fältreporter och hennes gäster letar spår efter bränder i en västerbottnisk skog. Vi njut-lyssnar på norrbottniska sälar. Samt frågar: hur ser en korrekt halloweenspindel egentligen ut? Programledare: Karin Gyllenklev.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I lördagens Naturmorgon letar vi spår efter skogsbränder längs Isälvsleden i Vindelns kommun i Västerbotten. Ekologerna Emelie Fredriksson och Anne-Maarit Hekkala från Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå undersöker hur livet i skogen påverkas efter en skogsbrand. Hur kommer det sig att skogsbränder gynnar mångfalden av skalbaggar? Vad är det som gör att tallar och blåbärsris klarar bränder när många andra arter försvinner?

I Piteå skärgård lever både gråsäl och vikare. Vi dyker ner i sälarnas liv och får veta hur de skiljer sig åt och kommer såpass nära att vi kan höra dem sjunga.

Och så handlar det om mystiskt döda ekorrar på kyrkogården, sex stycken! De hade inga yttre skador utan såg ut som att de sov, berättar lyssnaren Johanna. Hon undrar om de kan ha förätit sig på ekollon eller om det är något annat som spökar? Vi tar hjälp av Erik Ågren på Statens veterinärmedicinska anstalt för att reda ut det.

Och på tal om spök så är det Halloween i helgen. Är du araknolog (expert på spindlar) är kanske det läskigaste med halloween att butikerna fylls med svarta spindlar som har benen på fel del av kroppen och till och med har fel antal ben. Vi pratar med Kajsa Mellbrand om vilka coola detaljer i spindlarnas anatomi man inte får missa när man gör sitt eget halloweenpyssel.

I veckans kråkvinkel minns Mats Ottosson en resa i Ngorongoro-kratern i Tanzania. Det var mycket fokus på "The big five": de fem stora som alla ville se. Det finns dock alternativ till lejon, leopard, noshörning, elefant och buffel. På betydligt närmare håll.

Programledare: Karin Gyllenklev

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.