Vi sänder från Bästeträsk på norra Gotland där arbetet med att bilda en nationalpark nu ska påbörjas. Och så riktar vi blicken mot småkrypens fascinerande värld. Programledare är Mats Ottosson.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Området kring sjön Bästeträsk på Gotland i allmänhet, och Ojnareskogen i synnerhet, har fått mycket uppmärksamhet det senaste decenniet. Till slut vann naturvärdena över industriintressena. Nu inleds arbetet med att bilda en nationalpark i området.

Men vad är det för slags natur som döljer sig bakom rubrikerna? Naturmorgons fältreporter Jonatan Martinsson åker till Bästeträsk för att titta på vad det är som gör området skyddsvärt. Tillsammans med Magnus Martinsson från länsstyrelsen, Karolina Johansson från skogsstyrelsen och fjärilsexperten Håkan Elmqvist besöker vi de alvarmarker, tallskogar och kalkstränder som omger sjön.

Och så uppmärksammar vi att det surras alldeles ovanligt mycket om insekter denna sommar. Aldrig har det väl pratats så mycket som nu om fjärilsflyttning och bihotell och en massa annat spännande som har med småkryp att göra. Vi ansluter oss till insektsyran bland annat genom att hänga med när forskare på Öland med visst besvär försöker spionera på det svårstuderade insektsmyllret sjutton meter upp i trädkronorna. Bivarg, ekoxe och ett knippe osedvanligt sprattliga larver står också på dagordningen.

Programledare är Mats Ottosson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.