Vi sänder från Virån där massor av fiskar samlas för att leka just nu. Vi försöker förstå hur "pulkabacken" Fjärås bräcka kom till. Och vem har gjort hål i alla myrstackar? Programledare: Mats Ottosson.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Just nu är det trångt i Virån strax norr om Oskarshamn. Det är karpfisken id som vandrat upp från Östersjön för att leka.

Iden är känd för två saker: att den går att plocka med händerna när fisken samlas i sådana här massor, och så är den känd för att bada! Ja, att den ligger still precis i vattenytan. Men varför gör den så? Kanske kan senaste fiskforskningen ge en ledtråd. Annars är mycket av idens liv höljt i dunkel, berättar Tobias Borger, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Kalmar. Han finns på plats i Virbo vid Virån tillsammans med fältreporter Lisa Henkow.

Vi tar oss sedan från idtid till istid. Jenny Berntson Djurvall försöker klura ut hur den stora pulkabacken Fjärås bräcka i Halland blev till. Till sin hjälp har hon statsgeologen Thomas Eliassson.

Och så är det fjärilstid. Hunden Dixie blev överraskad av en nyvaken fjäril som väste! Vad var det som hände? Vi ringer upp biologen Moa Pettersson för att få svar.

Det är också myrtid. När myrorna vaknar efter vintern är det inte ovanligt att de möter ett demolerat hem. Vem är det som varit framme i myrstackarna och gjort stora hål? Vi ber Peter Nilsson på Naturhistoriska riksmuseet förklara.

Fortbildningen i fågelkunskap fortskrider och vi är nu framme vid lektionen med fasan, rapphöna, vaktel, dalripa och fjällripa.

I veckans kråkvinkel hyllar Joacim Lindwall barmarksfläcken.

Programledare är Mats Ottosson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.