Naturmorgon
Mikael Niemi & co om Lars Levi Laestadius som botaniker
Avsnitt

Mikael Niemi & co om Lars Levi Laestadius som botaniker

Med hjälp av bland andra författaren Mikael Niemi sätter vi strålkastaren på prästen och botanikern Lars Levi Laestadius. Vi sänder från Pajala. Programledare: Joacim Lindwall.

En av Sveriges mest kända präster Lars Levi Laestadius var inte bara den som startade en vidsträckt väckelserörelse bland samer och bondebefolkning på Nordkalotten, han var också en lysande botaniker.

Lördagen den 6 juli sänder Naturmorgon direkt från Pajala, där Laestadius var kyrkoherde i mitten av 1800-talet. Han brann för botaniken, utforskade Nordkalottens flora, namngav ett antal växter och deltog i den tidens hetsiga debatt om namngivningen av arter. Med sitt bohemiska liv tog han också avstånd från sina akademiska vänners överdådiga liv med lyx, njutning och överflöd och sökte sig till det enkla i naturen. Var han rentav en tidig miljöaktivist?

Författaren Mikael Niemi är en av dem som fascinerats av Laestadius botaniska kunskaper, och i sin senaste bok Koka björn lät han väckelsepredikanten lösa ett mord i sann Sherlock Holmes-stil.

Mikael Niemi medverkar i direktsändningen från Pajala. Det gör även botanikerna Lennart Stenberg och Frida Snell.

Tillsammans med programledaren Joacim Lindwall och fältreportern Thomas Öberg tecknar de ett porträtt av Lars Levi Laestadius som botaniker.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.

Populärt på poddtoppen just nu