Nannie Fredrikson arbetar för att fler med funktionsvariationer ska kunna ta sig ut i naturen. Vi besöker Lierne i Norge för att höra om framgångarna för fjällrävarna. Programledare: Mats Ottosson.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fjälltur i rullstol – går det? Jodå. På en del ställen! På lördag följer vår reporter Thomas Öberg med Nannie Fredrikson längs Abiskojokks kanjon i Lappland. Här finns en anpassad vandringsstig, mitt i Abisko nationalpark.

Det var när Nannie själv var vandringsledare på fjället som olyckan var framme. En tromb tog tag i hennes tält och skadorna gör att hon numera är beroende av rullator och rullstol. I dag brinner hon för att kunna hjälpa andra med liknande svårigheter att kunna ta sig ut i naturen, till och med till fjälls.

Vi besöker också ett så kallat stepping stone-område för fjällräv, i Lierne i Norge. Det är som en språngbräda som ska binda ihop två starka fjällrävsfästen med varandra. Och projektet Felles Fjellrev har varit framgångsrikt. I dag finns det tio gånger fler fjällrävar i Skandinavien än för 20 år sedan. Även sommaren 2019 var god för fjällrävarna - 98 valpkullar föddes i Sverige och Norge.

Och så får vi en decemberpresent – ett nytt avsnitt av fågelsångskolan! I det möter vi några fåglar som verkligen lyser upp decembermörkret genom sina läten. Sidensvansarnas sirr och domherrarnas visslingar är några av dem vi lär oss den här gången.

Vi ringer också upp Disa Eklöf för att lära känna några av de stickmyggor vi faktiskt kan träffa på mitt i vintern.

I veckans kråkvinkel vrider och vänder filmaren Tina-Marie Qwiberg på begreppet förnekelse. Klimatförnekelse förstås, men också förnekelse av själva naturen och hur vi försöker kompensera oss ur knipan vi hamnat i.

Programledare är Mats Ottosson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.