Vi letar gnagare i en uppländsk skog och rapporterar om ett gnagarår i södra Sverige medan det verkar vara tomt i norr. Och hur får man tranorna att inte beta på bondens åkrar? Programledare: Mats Ottosson.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Smågnagarna är en viktig motor i ekosystemet. Lämmelår i fjällen ger en skjuts åt bland andra fjällrävar, ugglor och rovfåglar. Men i år hittade inte inventerarna en enda lämmel. Likadant i skogslandet i norr – väldigt ont om gnagare och därmed nästan inga pärlugglehäckningar alls.

Men i söder är förhållandena de motsatta. Det har varit rekordmycket gnagare i exempelvis Västmanland. Morgonens fältreporter Lena Näslund följer med smådäggdjursexperten Frauke Ecke ut i den uppländska skogen för att höra hur det här hänger ihop med torrsommaren 2018 – och för att förhoppningsvis få närkontakt med några av de gnagare som håller på att förbereda sig inför vintern.

Och vad har den goda tillgången på gnagare i södra Sverige betytt för ugglorna? Vi pratar med Martin Green på Svensk fågeltaxering.

Tranornas ödsliga rop och intrikata dans fascinerar. Men arten har ökat kraftigt och för att lösa konflikten när de betar på böndernas åkrar har Länsstyrelsen i Norrbotten hyrt in en professionell fågelskrämmare – Rolf Gustafsson. Vi möter honom, och hans uppblåsbara hulkar, i ett reportage av Thomas Öberg.

I år har ovanligt många fåglar passerat Ölands södra udde. Det har Magnus Hellström vid Ottenby fågelstation koll på. Han märker också en skillnad i flyttfåglarnas beteende – ett varmare klimat gör att vissa arter flyttar tidigare, medan andra skjuter upp sin avfärd söderut. Vi ringer upp honom för att höra mer.

Även i Jenny Berntson Djurvalls kråkvinkel flyger en fågel in – den trivsamma gärdsmygen.

Men vi lämnar också fåglarna och gnagarna helt för att ge oss ut i svampskogen. Hur ser det ut där ute just nu?

Programledare är Mats Ottosson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.