Professor Håkan Wallander gräver i myllret i myllan i Torna Hällestad i Skåne. Vi letar tunnelbanemyggor i Göteborg och hör en kråkvinkel av Mikael Niemi.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ett gram jord innehåller hundratals meter svamphyfer, miljarders bakterier, massor med encelliga djur, nematoder, kvalster, hoppstjärtar och mycket mer. Hur det ens är möjligt undersöker morgonens fältreporter Jenny Berntson Djurvall tillsammans med Håkan Wallander, professor i mikrobiologisk ekologi vid Lunds universitet. De gräver sig ner i jordens mikrokosmos i Torna Hällestad i Skåne.

Och så får vi möta en speciell mygga - tunnelbanemyggan. Den blev omtalad för några år sedan när boende i västra Göteborg började klaga på att de blev myggbitna i sina lägenheter på nätterna, och även på vintern. Myggforskaren Anders Lindström kommer hem till reporter Nina Frogneborn där tunnelbanemyggorna trivs.

Går det att göra något på vintern för mer biologisk mångfald i trädgården? Ja, inte minst genom att göra inget alls, berättar Erik Hansson från projektet Rikare trädgård.

Det har varit en varm höst på många platser i landet. Biologen Pav Johnsson berättar hur det påverkar fåglar, insekter, fladdermöss och igelkottar.

Vi kollar in en särdeles snygg lav i Skuleskogen - blombägarlaven med sina knallröda fruktkroppar.

I veckans kråkvinkel tror författaren, och skogsägaren, Mikael Niemi på en skog utan kalhyggen.

Programledare är Karin Gyllenklev.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.