Vi sänder från den gamla granskogen på halvön Vidögern utanför Umeå. Och dyker ner i Västerhavets myllrande men hotade ålgräsängar. Nu ska de få nytt liv. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Morgonens fältreporter Maria Viklands finns tillsammans med skogsekologen Jon Andersson i naturreservatet Strömbäck-Kont utanför Umeå. På den långsmala halvön Vidögern växer granarna gamla och ger plats för många andra arter.

Och så ska vi ner under havsytan. Där vajar gröna ängar av ålgräs. För exempelvis fiskar och kräftdjur är ålgräsängarna livsviktiga, som skafferi och som barnkammare. Reporter Therese Enlund dyker ner i ett stjärnbestrött och solbelyst universum i sällskap av marinbiologen Grethe Hillersøy.

Men ålgräsängarna försvinner. Hoten är bland annat övergödning, överfiske och att grunda havsbottnar exploateras. Nu har forskare vid Göteborgs universitet tagit fram ett sätt att rädda dem - genom att plantera nya ålgräsängar i ett schackmönster. Vi ringer upp Per Moksnes för att höra mer.

Och så kliver vi rakt in i en följetong. Den om kattugglans häckning på en ladugårdsvind. Waldemar Villandt hittade av en en slump fem ägg på loftet, sedan sju - och åtta. Ruvningen kan han följa via en kamera. Men hur ska det gå för kattuggleparet och alla deras ägg? Vi frågar ekologiprofessor Susanne Åkesson om råd.

I veckans kråkvinkel ikläder sig Mats Ottosson rollen som SO. Småkrypsombudsmannen.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.