Naturmorgon
Fenomenala flyttfåglar, vilsna valar och Häröns härlighet
Avsnitt

Fenomenala flyttfåglar, vilsna valar och Häröns härlighet

Vi berättar från Ölands södra udde om de bedrifter som hör till flyttfåglarnas vardag. En blomstrande ö och strandade valar i Bohuslän ägnas också uppmärksamhet. Programledare är Mats Ottosson.

Det är fortfarande sommar för oss människor, men för många fåglar är hösten redan här. Efter en hektisk häckningssäsong då en eller flera kullar med ungar ska födas upp är det dags för den långa färden tillbaka till övervintringsområdena. Men hur klarar fåglarna att flyga dessa långa sträckor? Hur långt flyger de och hur fort går det? Hur hittar de vägen? Och varför flyttar fåglar överhuvudtaget? För att få svar på de frågorna har vi stämt möte med Susanne Åkesson och Anders Hedenström som båda forskar om fåglars flyttning. Vi berättar också om några av fågelvärldens verkliga atleter, de arter som utför prestationer som saknar motstycke hos oss människor.

Platsen där fältreporter Lena Pettersson befinner sig är Ölands södra udde, en av de bästa som finns för den som vill uppleva fågelflyttningen.

Men även Sveriges västsida får sin del av uppmärksamheten i programmet. Jonatan Martinsson gör ett botaniskt strövtåg på Härön utanför Tjörn. Vi pratar också med Ingela Andersson som nyligen var med och räddade strandade valar i Bohuslän, och med Daniela Kalthoff från Naturhistoriska riksmuseet som tog hand om en av valarna som senare hittades död. Hur får man upp sjuhundra kilo död näbbval på en båttrailer? Och varför har dessa djuphavsdjur alls hamnat i Bohuslän?

Programledare är Mats Ottosson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.