Fältreporter Jenny Berntson Djurvall möter fiskarna i sjön Vättern - med hjälp av de som fiskar. Och så letar vi fjädrar på Öland. Programledare är Mats Ottosson.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fiskarna i Sveriges näst största sjö spelar huvudrollen i Naturmorgon på lördag. Och då menar vi fiskarna som simmar. Men vi möter dem med hjälp av de som fiskar: Jonas Neth, Mikael Hedin och Carl-Axel Fall. Den sistnämnde är också författare till boken "Vättern: fiskar och fiskare".

Sjön är Vättern - djup och ovanligt rik på värdefulla fiskarter. Röding, öring, abborre och sik. Och harr! I Vättern finns vårt sydligaste bestånd av denna insektsätande fisk.

Här finns också inplanterad lax, från Vänern. Hur påverkar den ekosystemet?

Fältreporter Jenny Berntson Djurvall finns på plats i Hästholmen nära Omberg på sjöns östra sida.

Och så letar vi fjädrar på Öland tillsammans med fjädersamlaren Janne Åkerman. Han kan konsten att pussla ihop fjädrarna han hittar - och räkna ut till vilken fågel den hör.

Allt fler rapporter visar att insekterna minskar. En orsak som nämns är är neonikotinoider - ett bekämpningsmedel inom jordbruket. Det har nyss förbjudits men nu har Kemikalieinspektionen gett dispens för användning i Sverige. Hur kan humlor och bin drabbas av detta? Vi ringer upp bland andra forskaren Maj Rundlöf och författaren och humleexperten Dave Goulson.

Veckans kråkvinkel av Helena Söderlundh utspelar sig i mellanrummet mellan en töad snödriva och en stolt gammal ek.

Och så ringer vi upp Jeroen van der Kooij - han har nämligen det drömyrke som många önskar sig på vår facebooksida. Hasselmusforskare!

 

 

 

 

Programledare är Mats Ottosson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.