Vi sänder från en skogsälv utanför Umeå - Öreälven. Och så träffar vi fågelskådaren som undersöker varför Gävle invaderas av nötkråkor vissa år. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På lördag följer vi Öreälven från källflödena i södra Lappland till Öre i Ångermanland. Det är en skogsälv i ständig förändring. På sin krokiga väg genom landskapet skär den sig djupare och djupare ner i marken och skapar höga, branta nipor och flacka sandbankar av allt material som varje år transporteras i vattnet.

Vår fältreporter Maria Viklands finns i Öre med gästerna Arne Müller, Ingrid Eriksson, Bo Sundqvist och Stefan Persson för att berätta om Öreälvens natur.

Och så står vi under en cembratall mitt i Gävle. Där uppe sitter den fascinerande nötkråkan och mumsar. Ibland dyker den upp i väldigt stora antal. Varför? Det undrar fågelskådaren Kjell Wallin som nu undersöker det här närmare.

Det är höst! Alltså svamparnas tid. Vi ringer upp Heléne Andersson som undrar vad det var för cool svamp hon hittade i skogen och svampkonsulenten Helena Björnström svarar. Och så lär vi oss grunderna i artbestämning i ett avsnitt av podden Svampgalen.

Mats Ottosson står för veckans kråkvinkel.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.