Från Ribersborg i Malmö utforskar vi Öresunds ålgräsängar och musselrev. Vi frossar i mossor och så ska det handla om skillnaden mellan att äga skog på pappret och att äga skog i hjärtat. Programledare: Karin Gyllenklev.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Utanför Ribersborgs badstränder i Malmö breder vidsträckta ålgräsängar ut sig fulla av fiskyngel och genomskinliga räkor. I blåstångens dunkel gömmer sig strandkrabbor och tångsnällor, och bropelarna har blivit musselrev som filtrerar allt vatten som passerar. Fältreporter Erik Kohlström tar med oss till naturum Öresund för att uppleva världen under vågorna.

Vi ska även frossa i mossa! Joacim Lindwall träffar naturälskaren Lotta Delin i Långängarnas naturreservat i Gästrikland. Där har Lotta tillsammans med vänner från en skogsgrupp anordnat en mosslinga, som bjuder på spännande arter som aspfjädermossa och trubbfjädermossa.

I vår mejlkorg hittade vi foton på stora snäckor som klättrat högt upp på vad som ser ut som vasstrån. Snäckor som klättrar på husväggar kan man också se ganska ofta. Men vad gör de där uppe? undrar lyssnarna Johanna och Birgitta Engström. Det visar sig vara en fråga med många svar när vi frågar blötdjursexperten Jonas Roth.

Poeten och konstnären Maria Westerbergs kråkvinkel handlar den här veckan om skogen, om att äga på papper och att äga i hjärtat.

Vi bjuder också på ett insektsläte som få mänskliga öron upplevt. Vår reporter Hjalmar Dahm stoppade ner undervattensmikrofonen i en damm med förhoppningen att fånga grodläten på band. Men istället hörde han ett sprakande, raspande ljud han aldrig hört förr. Efter lite detektivarbete fick han reda på att ljudet med stor sannolikhet kommer från en vattenlevande insekt som kan framkalla ett av djurvärldens starkaste ljud.

Programledare: Karin Gyllenklev

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.