Naturmorgon
Avsnitt

Återkommande uppfinningar i naturen - och om varför bältdjuret blev en countrysymbol

Dela

Vingar har utvecklats fyra gånger under evolutionens gång. Hur kommer det sig? Och så reder vi ut hur bältdjuret - armadillon - tog sig till Country music hall of fame. Programledare: Joacim Lindwall.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vissa uppfinningar i naturen är populärare än andra. Vingar har till exempel utvecklats inte mindre än fyra gånger under evolutionens gång, medan till exempel luftballonger och helikoptrar lyser med sin frånvaro. Varför är det så? Och hur är det med andra funktioner och företeelser som uppkommit flera gånger, som fenor, hjärnor, saliv och ögon?

Det här reder fältreporter Anneli Megner Arn ut tillsammans med biologen Rasmus Hovmöller. De sänder från Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Och så stiftar vi bekantskap med ett udda men charmigt däggdjur - bältdjuret, eller the armadillo på engelska. För det är till USA vi ska, till Austin, där det niobandade bältdjuret på 1970-talet kom att bli en symbol för en hel musikscen. Ja, hur kom det sig att bältdjuret blev ärkecountryhippien nummer ett? Mats Ottosson frågar konstnären Jim Franklin som målat bältdjuren från 1970-talet och framåt - ändå till en ny utställning på Country Music Hall of Fame i Nashville.

I veckans kråkvinkel tittar Maria Westerberg ut på sitt snöbeklädda och vildvuxna äppelträd och lovar att aldrig beskära det.

Programledare är Joacim Lindwall.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.