Upsalite är materialet som forskare i Uppsala lyckades framställa av en slump och nu börjar det användas i smink. Hör också om vilka insikter medicinsk forskning kan få från pytonormars anatomi.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det svenska supermaterialet Upsalite som togs fram för att förbättra läkemedel blir nu också en viktig ingrediens i ett puder som börjar säljas av ett svenskt sminkmärke. De små kornen påminner om tvättsvampar. De är fulla med porer, som är bra på att suga upp fukt och fett i ansiktet.

Vi har också besökt en konferens om hur anpassningar i naturen kan förbättra medicinsk forskning och vård. Eller vad sägs om att kunna öka hjärtvolymen utan att behöva träna? Pytonormarna vet hur.

I programmet hör du också om fynden från det sjunkna 1400-talsskeppet Gribshunden, koraller som har fått problem med sitt sexliv och den senaste utvecklingen i Arktis i klimatförändringarnas spår.

Programledare: Björn Gunér

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.