Den blåfenade tonfisken är tillbaka på västkusten. Vi följer med forskarna ut när de fångar och märker bjässarna för att förstå mer om dem. Och så hör vi att Östersjön äntligen är på väg att hämta sig från övergödningen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den blåfenade tonfisken har sedan några år tillbaka återvänt till Skagerrack. Men fortfarande vet man inte varför den en gång försvann för runt 60 år sedan. För att få svar på det pågår det nu ett forskningsprojekt längs västkusten där ett 20-tal tonfiskar ska märkas med elektroniska sändare för att ge oss en bättre bild av hur de beter sig. Och samtidigt visar nya beräkningar från Stockholms universitet att övergödningen av Östersjön är på väg att minska. Och apropå viktiga näringsämnen så kommer nu ny teknik för att ta tillvara kväve vid våra reningsverk så att den kan användas i jordbruket. Djurturismens mörka baksidor, bränderna i Amazonas, svedjebruk i Sverige och genetiska skillnader mellan sill och strömming hör vi också om. Och så undrar vi varför forskarna vill studera hur våra gener skulle kunna tänkas påverka om vi vill ha sex med personer av vårt eget kön.

Programledare: Lena Nordlund.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.