Medierna
Avsnitt

Protester mot SVT och TV4 för bevakning av protester i Iran, Kina på offensiven som global mediejätte, svensk citat-kultur på tvärs

Dela

Regimkontrollerade TV-bilder när SVT och TV4 rapporterat om protesterna i Iran. Kina på frammarsch som global TV-jätte. Internationella byråer ifrågasätter den svenska citatkulturen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Bilder från regim-TV när SVT och TV4 rapporterar om IranDe senaste veckorna har protesterna mot regimen i Iran fått stort fokus i internationella och svenska medier.

Men vad är det egentligen för bilder, historier och perspektiv vi som mediekonsumenter har fått av protesterna mot den hårdföra makten? Är det den oberoende journalistikens eller är det den repressiva regimens?

Reporter: Johan Cedersjö. Karin Pettersson ny kulturchef på AftonbladetI veckan stod det klart att det blir Karin Pettersson som tar över som kulturchef på Aftonbladet efter Åsa Linderborg.

Knappt hade beslutet hunnit flashas ut innan reaktionerna och positioneringen från de andra kultursidorna började hagla.

Vad vill hon med kulturjournalistiken?

Reporter: Therese Rosenvinge.Kina expanderar sitt medieimperium i EuropaBBC, CNN, Al Jazeera. Det finns gott om TV-kanaler som gör anspråk på en global bevakning av nyheter.

Men de senaste åren är det även ett annat land som gör anspråk på att vidga tittarnas perspektiv och erbjuda en global bevakningen av nyheter. Kinesiska statstelvisionens internationella gren CGTN.

Under året har de etablerat sin europeiska bas och anställt omkring 120 journalister i London.

Men vad vill de?

Reporter: Erik Petersson.Svensk citatkultur på krock internationelltNär det gäller citat från intervjupersoner är kulturen i Skandinavien att budskapet, eller kanske till och med andemeningen, i det som källorna säger ska framgå.

Det här tycker utrikeskorrespondenter och internationella nyhetsbyråer i Sverige är helt apart. För enligt dem ska citat vara just citat, alltså ordagrann återgivelse av vad intervjupersoner säger.

I en studie från Norge framgick nyligen att det här leder till att internationella medier i Skandinavien inte litar på uttalanden i skandinaviska medier.

Reporter: Tonchi Percan.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.