Medierna
Avsnitt

Kritik om falsk balans efter SVT-debatt, Samhällsnytt och SD-kopplingarna, felaktig fakta om beredskap under lupp

Dela

Influencer ställdes mot överläkare i debatt om coronastrategin. SVT kritiseras för falsk balans. Vi granskar Samhällsnytt: vad innehåller sajten och vilka ligger egentligen bakom? Felaktig siffra om beredskap fick stor spridning genom många medier. Men varifrån kom den?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

• Influencer ställdes mot professor i SVT:s Mötet“Sverige möts” och “Mötet” är nya programsatsningar från Sveriges television. Och SVTs nya debattsatsning har den uttalade ambitionen att överbrygga polarisering genom att få till samtal mellan människor som annars inte hade mötts och pratat med varandra. I senaste avsnittet av av Mötet ställdes en influencer mot en överläkare för att debattera den svenska coronastrategin. SVT har i veckan fått hård kritik för att ha kört rakt ner i fällan som kallas “falsk balans”. Men SVT slår ifrån sig och håller inte med. Reporter: Tonchi Percan

• Granskning: Samhällsnytt och SD-kopplingarnaIdeologi och politisk kamp har genom hela mediehistorien alltid varit en katalysator för nya medieprojekt. Från ytterkant till ytterkant har det politiska spektrat genom decennierna funnits representerat i form av olika tidningar. Nu är det de nya politiska strömningar som syns och hörs. Och i vår digitala delningskultur kan aktörer som vet hur man spelar på rätt strängar få stort genomslag. De klumpas ofta ihop och omtalas som alternativmedier. Andra tycker att hatsajter är mer rimligt. Eller populistiska sajter, eller främlingsfientliga. Oenigheten inför hur fenomenet ska benämnas är stor. Frilansjournalisten Josephine Freje Simonsson kommer i en granskande serie i tre delar gå bortom epiteten och titta närmare på dom här sajterna. Hur många läsare har de, vad är det dom skriver om och vilka är det egentligen som står bakom? Del ett handlar om Samhällsnytt, tidigare Avpixlat.

• Felaktig beredskapsjämförelse fick stor spridningI spåren av coronaviruset har svensk krisberedskap blivit ett allt mer brännande debattämne. Att beredskapen monterats ner över tid råder inget tvivel om, men de senaste veckorna har en stort antal svenska medier publicerat en siffra där man jämfört antalet intensivvårdsplatser i Sverige innan Corona bröt ut, med antalet som fanns 1993. Siffrorna gör gällande att det i Sverige idag bara finns knappt en sjundedel så många intensivvårdsplatser som det gjorde 93. Men vad händer om man verkligen går till botten med källorna till de här uppgifterna? Reporter: Erik Petersson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.