Medierna
Avsnitt

Kändisars aktietips – vilket ansvar tar redaktionerna? Sänkt digitalmoms men inte fler lokala journalister, Bang tog kriget till köksborden.

Dela

Helt oproblematiskt att låta Leif GW tipsa om aktier? Sänkt digtalmoms innebär inte fler journalister på NWT och Norran. Bang om fasorna i Spanska inbördeskriget.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

• GW:s aktietips och ekonomiredaktionernas ansvarVi har tidigare berättat om hur kriminalprofessorn Leif GW Persson ges medieutrymme om allt från att kommentera politiska skandaler till att göra reklam för sitt egna vin. Men han får också gång på gång, på redaktionell plats, uttala sig om börsen – och tipsa om aktiebolag han själv köpt in sig i. Och han är inte ensam. Till exempel har Zlatan, Camilla Läckberg och Måns Zelmerlöw också skapat rubriker med sina aktieköp. Vilket ansvar tar redaktionerna för småsparare som följer kändisarnas råd?Reporter: Jonna Westin.

• Ger sänkt digitalmoms fler lokala journalister?Det har nu gått tre veckor sen den så kallade digitalmomsen sänktes. Den ger tidningsbranschen 400 miljoner kronor extra per år. Pengar, som enligt finansminister Magdalena Andersson bland annat ska möjliggöra fler lokala reportrar och journalistik på platser där medietäckningen är låg. Men kommer tidningarna att anställa? Vi skickade ut frågan till ett antal chefredaktörer och ansvariga utgivare. Och bland de lokala tidningarna var svaret tydligt.Reporter: Eskil Lundgren.

• Sommarserien: Bang tog fasorna till svenska köksbordSpanska inbördeskriget har kallats “författarnas krig”. Litterära tungviktare som Ernest Hemingway och George Orwell beskrev ett av Europas mest brutala krig. Men inbördeskriget lockade också en mängd korrespondenter från hela världen. Och en ny form av krigsreportage slog igenom. En av de första svenska journalisterna på plats var Barbro Alving.Reporter: Viktor Löfgren.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.