Medierna
Avsnitt

Förtalsutredning efter bråk med Sveriges största youtubers, Marcus Oscarssons mediekritik får kritik, SvD backar efter felaktig ubåtsrubrik

Dela

Efter Youtube-bråket med Joakim Lundell i centrum, nu utreder åklagare förtal på plattformen. Luleå-medier slår tillbaka efter att ha anklagats för kommunalrådets avgång. SvD backar från ubåtsrubrik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Åklagare utreder förtal efter bråk med Joakim Lundell i centrum De senaste åren har youtubern Joakim Lundell varit en av Sveriges största makthavare inom sociala medier. Sedan mitten av mars i år har han använt sin kanal till att sprida personangrepp och brottsanklagelser mot en utpekad person.

Andra populära youtubers har hakat på och det hela har mynnat ut i en omfattande och mycket hätsk kampanj, där följare också får löpa fritt i kommentarsfälten.

Vi kan idag berätta att en åklagare inlett en förundersökning om förtal kopplat till anklagelserna.

I reportaget väljer för första gången den utpekade influencern – Joz of Sweden – att ta bladet från munnen. Även Joakim Lundell intervjuas.

Reporter: Terje Carlsson.Läs mer om förtalsutredningen här.Luleå-medier slår tillbaka efter Marcus Oscarssons näthatskritik Den senaste tiden har det stormat rejält kring politiken i Luleå. Det har handlat om dyra och kritiserade konsulttjänster, bråk om chefspositioner och anklagelser om jäv.

I samband med att det rikskände kommunalrådet, Socialdemokraten Niklas Nordström, avgick förra veckan riktades stenhård kritik mot stans lokala medier. Niklas Nordström, sades det vid hans avgång, hade varit utsatt för ett sådant enormt tryck att han nu lämnade sin post på grund av akut stress.

Men efter ett par dagar började en helt annan orsak till avhoppet torna upp sig. Och helt plötsligt tystnade kritiken mot dom lokala medierna.

Kritik som kommit från högt uppsatta partikollegor i allmänhet men från TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson i synnerhet.

Reporter: Johan Cedersjö.Svenska Dagbladet backar från ubåtsrubrikSäljande rubriker kan ibland vara förrädiska och tolkas som en nyhet även om innehållet i själva artikeln säger nåt annat.

I veckan var det flash och rubrik från Svenska dagbladet som orsakade storm. Tidningen slog där fast att det inte var någon ubåt som försvaret jagade 2014 utan att ljudet kom från SMHI:s havsboj.

Andra medier hakade på och nyheten spreds.

Men snart kom kritiken.

Reporter: Tonchi Percan.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.