Medierna
Avsnitt

Antisemit som visselblåsare i Dagen och Världen Idag, Pressombudsman blir till Medieombudsman, SVT Barn rådfrågar föräldrar om moralkompass

Dela

Dagen och Världen Idag lät en förintelseförnekare vara visselblåsare om Google. Hängslen och livrem om staten ska godkänna ny Medieombudsman. SVT rådfrågar föräldrar om barnkanalens moralkompass.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Okontrollerad visselblåsare i Världen Idag och DagenFörra helgen skrev de kristna tidningarna Dagen och Världen Idag en till synes anmärkningsvärd nyhet.

Det handlade om en tidigare anställd på Google som vittnade om att internetjätten har en politisk agenda och censurerar kristna och konservativa sajter i sin sökfunktion.

Visselblåsare, kallades han av tidningarna som citerade hans uttalanden.

Vad som inte framkom var att det här är en person som öppet i sociala medier gett uttryck för både konspirationsteorier och förintelseförnekande antisemitism.

Reporter: Jonna WestinSVT Barn på jakt efter föräldrars moralkompass"Hur tänker du när ditt barn exempelvis hör låtar med svordomar? Filmer eller tv-spel som romantiserar brott? Vad tänker du om att ditt barn hör musik med vuxet innehåll?"

De här frågorna ställde SVT Barn till föräldrar via sin Facebook-sida i veckan.

Bakgrunden är att populära Sommarlov nyligen hamnade mitt i en mediestorm, där det gick att läsa om upprörda föräldrar och att programmet marknadsfört vad som beskrevs som en “knarklåt”.

Med andra ord ett nytt moral-debacle om innehåll i barnkultur – och om var public service bör dra sina gränser.

Vi ringde upp programchefen för SVT i Malmö för att prata om sommarens storm och om hur mycket föräldrar ska få påverka framöver.

Reporter: Therese Rosenvinge.Utredning ger grönt ljus för Allmänhetens MedieombudsmanFörra veckan kom beskedet som öppnar för att ersätta dagens Pressombudsman med en Medieombudsman. En förändring som är tänkt att flytta delar av Granskningsnämndens uppdrag till en från staten fristående medieetisk nämnd.

Det här är ganska krångligt, men enkelt uttryckt är tanken att alla privatpersoner som menar att en publicering kränkt deras rätt till privatliv ska kunna anmäla det här till en och samma instans. Inte som idag då radio- och tv-publiceringar hanteras av Granskningsnämnden och tidningarna av Pressens Opinionsnämnd.

Bakom det här förslaget står branschorganisationen Utgivarna som består av alla stora mediehus, såväl de kommersiella som public service.

Om det blir verklighet är nu upp till regeringen. Men mest troligt, det är att 2020 blir ett historiskt år i den 100 år långa historien om svensk pressetik.

Reporter: Johan Cedersjö.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.