Medierna
Aftonbladet skapade rubrikvänlige "Ekerömannen", UG fälls för metoo-granskning, polischef ny krönikör i GT, fakta och fiktion om 438 dagar
Avsnitt

Aftonbladet skapade rubrikvänlige "Ekerömannen", UG fälls för metoo-granskning, polischef ny krönikör i GT, fakta och fiktion om 438 dagar

Så skapade Aftonbladet den så rubrikvänlige "Ekerömannen". Uppdrag granskning fälls för metoo och Fredrik Virtanen. Polischef ny krönikör i GT. Faktan bakom fiktionen i filmen 438 dagar.

Aftonbladet skapade ny serieförbrytarman på Ekerö Den senaste tiden har olika händelser på Ekerö genererat en stor mängd artiklar i såväl lokala som rikstäckande medier.

Rubriker har berättat om att polisen varnar för en man som jagar kvinnor i löparspår. Minst tre ofredanden har det rapporterats om från både löparspåret och på ett bad. Dessutom ska det ha skett ett våldtäktsförsök i centrum.

Ny attack av Ekerömannen i natt skrev Aftonbladet i helgen.

Men att en serieförbrytare går lös på Mälaröarna finns det enligt polisen i dagsläget faktiskt inga belägg för. Tvärtom ser de en medierapportering som dragit iväg och på sina håll fått eget liv.

Reporter: Therese Rosenvinge. Svårtolkad UG-fällning i Granskningsnämnden SVT:s Uppdrag Granskning fälldes i veckan med minsta möjliga marginal för att ha kränkt Cissi Wallins privatliv. Det handlar om programmet där UG skulle granska hur medier rapporterat om metoo och Cissi Wallins våldtäktsanklagelse mot Aftonbladets Fredrik Virtanen.

Fällningen är ovanlig. För tre ledamöter ville fälla och tre ville fria programmet. Det blev till slut ordförandens röst som blev avgörande.

Vilka konsekvenser får egentligen den här fällningen? Är det så att SVT och SR inte kan granska uppgifter som en känd person själv gått ut i offentligheten med?

Reporter: Tonchi Percan.

  GT ny kommunikationskanal för polisen i Göteborg GT har kontrakterat en ny kolumnist. Ingen mindre än stans högste polischef Erik Nord som nu får en helt egen plattform i kvällstidningen.

För att upprätthålla oberoendet ska polischefen inte få betalt av GT. Men frågan är ju om det räcker?

För betalt eller ej, hur rimmar det här upplägget med att ha en oberoende och granskande relation till polisen i Göteborg?

Tonchi Percan ringde upp GT:s chefredaktör Christer El-Mochantaf för att fråga. Fakta och fiktion i filmen 438 dagar Förra veckan var det biopremiär för filmen 438 dagar. En film som det så ofta heter baserad på en sann historia.

Filmen handlar om journalisterna Johan Persson och Martin Schibbyes reportageresa till oljeprovinsen Ogaden i Etiopien. En resa som bekant slutade med över ett års fångenskap i fängelset Kality.

Att göra fiktion av fakta är inte okomplicerat. Inte blir det enklare när grundhistorien dessutom handlar om just journalistik och jakt på sanning.

I några centrala delar har filmen helt kastat om verkligheten och kronologin. Och det är ju förstås fritt fram det är ju film och fiktion.

Men trots det har Martin Schibbye i samband med premiären fått svara på frågor som om filmen var en dokumentär.

Reporter: Johan Cedersjö.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.