Rene slår en man medvetslös med en motorcykelhjälm. Gabbe torterar en kille inför publik. Nu sitter de öga mot öga på ett hotellrum. En som lämnat våldet, en annan som fortfarande lever mitt i det.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

– När nån gör ett övertramp i vårt område, det betyder bara en sak. Fuck you, vi får se vad du kan. Våld för mig har varit som att köra bil och äta en banan, det har varit så naturligt.

Mord, gängskjutningar och blodshämnd. Enligt polisen har de kriminella gängen blivit allt våldsammare. Vi vill veta var våldet kommer ifrån och hur männen som står för det grova våldet resonerar.  I det här programmet möter vi två av dessa män.

Gabbe växer upp i förorten. Han råkar ständigt i konflikt med de äldre killarna. En dag bestämmer han sig för att slå tillbaka.

– Jag tog lagen i egna händer, för jag såg orättvisan. Öga för öga, tand för tand.

Rene Lobos växer upp med en grovt kriminell pappa. När pappan dricker blir han våldsam.

– Jag älskade honom så mycket. Och jag förstod inte varför han gjorde oss illa. Jag gjorde allting för att han skulle älska mig. Jag bestämde mig för att börja jobba med min pappa och det var då allting började.

Männen bakom våldet är ett samarbete med Teater Fryshuset och Riksteatern och föreställningen Bye Bye bror - om att lämna en kriminell livsstil och destruktiv manlig identitet.

Mer information om pjäsen Bye Bye Bror hittar du på Teater Fryshusets hemsida.

Vill du komma i kontakt med Fryshusets avhopparverksamhet Passus kan du göra det här.

Ett program av Karwan Faraj.

Producent: Martin Jönsson

Slutmix: Henrik Henriksson

Länk till Teater Fryshuset

Länk till Fryshusets avhopparverksamhet Passus

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.