Petra Malm är den första kvinnan i SOG, Sveriges hemligaste förband med högriskuppdrag utomlands. Hör berättelsen om tiden som operatör.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kodnamnet Pam skyddar hennes identitet och Petra Malm är den första operatören som träder fram med sitt riktiga namn. Efter att ha klarat de hårda testerna ansluter hon till elitstyrkan där hon jobbar i tio års tid. Hennes historia har nyligen blivit en bok. 

SOG – Särskilda operationsgruppen  

Inom Försvarsmakten finns specialförbandet Särskilda operationsgruppen, inriktad på underrättelse och strid. Soldaterna kallas operatörer och gör hemliga operationer med hög risk, i bland annat Afghanistan. 

Lär känna personen bakom Kodnamn Pam 

Under hög sekretess och stor press navigerar Petra Malm som ensam kvinna i en manlig värld. Det här är en berättelse om att ta sig in i SOG och väl inne fortfarande få kämpa för sin plats. Och om varför Pam idag har lämnat kodnamnet bakom sig. 

Om Petra Malm 

Föddes 1977 i Kiruna Bor i Umeå med make och en dotter Känd från TV-programmet Elitstyrkans hemligheter Aktuell som ny programledare för Robinson och med en bok som har samma namn som P1 Dokumentären: Kodnamn Pam 

Reporter: Erica DahlgrenProducent: Magnus ArvidsonSlutmix: Tor SigvardsonEn P1 Dokumentär från 2019.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.