Hur kan en nattfjäril med hjärna stor som ett riskorn hitta till en grotta hundratals mil bort där den aldrig tidigare varit? Svaret kan vara ett sjätte sinne. Eric Warrant vill lösa gåtan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

– Om vi upptäcker sinnescellen eller sinnesorganet som svarar på jordens magnetfält och vi är först, skulle det bli min allra största upptäckt, någonsin, säger Eric Warrant, zoologiprofessor från Lunds universitet, med rötter från Australien.

Han har fått ett stort forskningsanslag från EU, och dessutom pengar från US Air Force och Australiens försvarsdepartement som hoppas att vi ska kunna lära av magnetsinnet hos den lilla bogongfjärilen. Forskare har försökt hitta och förstå sig på magnetsinnet i decennier, men ännu har ingen lyckats.

Bogongfjärilen är Australiens mest kända insekt – en nattfjäril som flyger i stora svärmar två gånger under sitt korta liv, över hundra mil åt gången. En lång resa till några svala grottor i bergen, dit den hittar trots att föräldrarna är döda när den föds, och att den flyger i mörkret.  

I ett helt nybyggt magnetfritt labb uppe i de australiska alperna försöker forskarna nu lösa gåtan om hur det går till.

Reporter: Lena Nordlund

Producent: Ylva Lindgren

Mix: Nima Shams

Från 2019.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.