Nästa vecka är det val till EU-parlamentet. Bland raden av viktiga beslut som ska fattas av politikerna den närmaste fem-årsperioden finns de som gäller jordbruket. I just Nederländerna är de frågorna högaktuella och illustrerar hur nära kopplade de är till både klimatet och till hållbar utveckling.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

 Landet kämpar med unionens sämsta vattenkvalité och med stora utsläpp av kväve och växthusgaser, samtidigt som splittringen blivit allt tydligare i åsikterna kring hur och i vilken takt den gröna omställningen ska ske. En splittring som går att se såväl inom politiken som bland enskilda företag och medborgare nu när miljökraven ökar.

Klotets Marie-Louise Kristola har besökt forskare, lantbrukare och miljöorganisationer i Nederländerna och ger en bild av ett land på kontinenten som visar på utmaningarna inom den sektor som får en tredjedel av hela EU:s budget.

Medverkande

Andreas Liljeheden - EU-korrespondent för Sveriges Radio

Amber Laan - mjölkbonde i Varder, Nederländerna

Oscar Widerberg - forskare vid Vrije universitetet i Amsterdam, Nederländerna

Sanne Smeets - ekobonde, Nederländerna

Marjan Minnesma - jurist och grundare av miljöorganisationen Urgenda

Marie-Louise Kristola . programledare och reporter

Anders Wennersten - producent

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.