Mellan en fjärdedel och en femtedel av oss har svårt att känna lukter och många kan inte känna någon lukt alls. Doftforskaren Johan Lundström på luktlabbet på Karolinska Institutet förklarar varför och lär oss mer om vad lukt egentligen är.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

De som helt saknar luktsinne är många fler än blinda eller döva. De kallas anosmiker. Att ordet är så okänt säger något om ett sinne vi inte brytt oss så mycket om. Men det är allvarligare än vi kanske tänker på.

Johan Lundström berättar också hur det kan komma sig att luktsinnet är starkare förknippat med minnen än andra sinnen. En doft kan direkt förflytta en till platsen för ett minne – och minnen är mycket starkare än om man till exempel tittar på en bild. För Johan är det doften av tjära som förflyttar honom till barndomen.

Vi träffar också forskaren Artin Arshamian som forskar om blodlukt, en doft som påverkar oss mycket. Vi får också höra om när Lena Nordlund täppte till näsan på en nobelpristagaren Linda Buck som fick priset för luktsinnet och vad hon gör nuförtiden.

Och Stefan Sundström sjunger i köket, en sång som innehåller lite fina sommardofter.

Lena NordlundBjörn Gunér

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.