Vi besöker Cilento den region i södra Italien som har ovanligt många hundraåringar. Maten är en viktig del i det, tror man. Och i ett svenskt-italienskt forskningsprojekt vill de låta Malmöbor och Cilentobor byta plats.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Platsbytet ska bara ske en tid, men forskarna hoppas kunna förstå bättre vad det är som gör invånarna så friska och gamla i Cilento. Svenske forskaren Olle Melander leder den svenska delen.

Vi äter också en maträtt som är typiskt för Rom – inälvor och hör journalisten och författaren Kristina Kappelin förklara kopplingen.

Pizzan i Neapel har hamnat på Unescos världsarvslista och vi träffar stentuffa pizzaiuolan Teresa Iorio.

Dessutom går vi på guidad matmarknadstur i Neapel  och för en kommentar om hur miljöhållbar italiensk mat är av Elin Röös, forskaren vid Svenska Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Björn Gunér Lena Nordlund

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.