Internationellt känd amerikansk författare med norska rötter, senast aktuell med romanen Minnen av framtiden. Om sin mor som dog i oktober och om moderskap i allmänhet.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Moderskapet – en kulturell tvångströja

Författaren Siri Hustvedt pratar i sitt Sommarprogram om moderskap och om sin mor Ester Vegan Hustvedt som födde fyra flickor, genomlevde nazisternas ockupation av Norge och gifte sig i USA. Modern dog 2019 och Siri säger i programmet:

- Hon var en mor som på många sätt uppfyllde fantasin om hur moderskapet skulle vara i efterkrigstidens Amerika. Hon arbetade hemma tills alla barnen började skolan och hade aldrig ett eget ”yrke”.

Siri Hustvedt var 30 år när hennes egen dotter föddes, lika gammal som hennes mor var när hon fick Siri.  I programmet pratar Siri om synen på moderskap och att den förändrats genom historiens gång.

- Moderskapet har drunknat i så mycket sentimentalt trams med så många regler för hur man ska bete sig och känna att det varit som en kulturell tvångströja, och fortfarande är, menar hon.

Ester Vegan Hustvedt var 17 år när hon väcktes av sin mamma 9 april 1940 med orden ”stå upp, det är krig”.  Siri berättar att modern demonstrerade mot nazisternas ockupation och blev intagen till förhör:

- Hon fick välja mellan att betala en bot på 30 kronor eller tillbringa nio dagar i fängelse. Mor valde fängelset.

I programmet frågar sig Siri Hustvedt:

- Vad hade hänt om min mor fötts in i en annan historisk period, tidigare eller senare? På vilket sätt hade hennes moderskap sett annorlunda ut?

Om Siri Hustvedt

Författare, 65 år. Född i Minnesota, USA, bosatt i New York. Debuterar som Sommarvärd.

Internationellt känd amerikansk författare med norska rötter, senast aktuell med romanen Minnen av framtiden.Undersöker i den uppmärksammade boken Den skakande kvinnan den egna sjukdomsbilden med krampanfall och migrän. Föreläser och undervisar blivande läkare i ”narrativ psykiatri”, om att ta tillvara människors livsberättelser.Debuterade som poet 1981 och slog igenom stort med romanen Vad jag älskade 2003. Har översatts till över 30 språk och fått en rad utmärkelser.Har en doktorsexamen i litteraturvetenskap.Kopplar av med trädgårdsarbete och meditation.

Jag ska prata om min mor som dog i oktober men också reflektera över moderskap i allmänhet, vilket innefattar en del vetenskap om hur embryon och foster utvecklas under graviditeten.

Producent Mustafa Can

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.