Professor i meteorologi, 63 år. Född i Solna, bosatt i Uppsala. Debuterar som Sommarvärd.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Michael Tjernström inleder sitt Sommar med att konstatera att när Tage Danielsson startade programmet för 60 år sedan, så hade varje sändning besök av en meteorolog som pratade om sommarvädret.  Sommaren 2019 finns bara ett avsnitt där en meteorolog, nämligen i hans eget!

Som professor i meteorologi är Michael Tjernström en av landets mest respekterade klimatforskare. I programmet förklarar och fördjupar utifrån vedertagen forskning vad som orsakar klimatförändringarna och hur de rent faktiskt uppkommer. Med decenniers erfarenhet visar Michael Tjernström också hur saker som vetenskapen för länge sedan förutspått nu de facto inträffar vad gäller klimatförändringar, väderfenomen etc. Och han konstaterar att klimatförändringarna kommer att ge oss människor och planeten obehagliga överraskningar.

I programmet berättar Michael Tjernström också om sina resor med isbrytaren Oden och dramatiska möten med isbjörnar på Arktis. Och hur han redan på gymnasiet slog in på sin forskarbana tack vare det som fysiker kallar för en ”bifurkation” - en till synes helt slumpmässig händelse som helt plötsligt får utvecklingen att gå åt ett helt annat och ofta oväntat håll…

Om Michael Tjernström

Ansedd klimatexpert som arbetar vid meteorologiska institutionen på Stockholms universitet. Har också en bakgrund som prognosmeteorolog och officer i Flygvapnet.

Har gjort fyra polarexpeditioner till Arktiska oceanen på den svenska isbrytaren Oden, varit gästforskare i Kalifornien och Colorado och skrivit mängder med vetenskapliga artiklar och böcker.

Intervjuas ofta i media om klimatförändringen och dess konsekvenser.

Producent: Mattias Österlund

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.