Sångare, låtskrivare, 36 år. Född i London, bosatt på Lidingö. Debuterar som Sommarvärd.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

För ett antal år sedan behövde en bildskön artist sångmässig förstärkning i Melodifestivalen. Så John Lundviks debut i tävlingen blir något udda. ”När den här artisten går ut på scenen till publikens jubel, smyger jag från logen in i en specialbyggd studio bakom scenen, som är… en ljudisolerad bajamaja”, berättar han i Sommar.

John Lundvik vann årets Melodifestival med låten Too late for love och kom på femte plats i Eurovision Song Contest i Tel Aviv.

I programmet berättar han också om lyckan i att få representera Sverige i världens största musiktävling, besvikelsen över att inte nå ända fram och hur tacksam han är att Lill Lindfors fick honom att droppa artistnamnet Johnel. ”Johnel, det låter som en parfym. Det går ju inte! Ta bort det!”

Men han talar också om hur det var att flytta till Öjaby utanför Växjö. ”Min hudfärg gjorde mig ovanlig. Det vi inte är vana vid gör oss ofta rädda, och rädda människor kan vara väldigt elaka. Inte minst barn.”

Om John Lundvik

Vinnare av årets Melodifestival med låten Too late for love som kom på femte plats i årets final i Eurovision Song Contest i Tel Aviv.

Skrev When you tell the world you’re mine som framfördes vid Kronprinsessparets bröllop.

Skapade och framförde även Sveriges officiella OS-låt 2016. Varit medskapare av musiken till tv-serien Empire och skrivit filmmusik till Snabba cash.

Medverkar i årets Diggiloo-turné. Har SM-brons i stafett 4x100 meter.

Producent: Samuel Åhman

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.