Programledare, författare, komiker, 56 år. Född i Eskilstuna, bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 1999, 2004, 2008 och Vintervärd 2011, 2013.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Fredrik Lindström pratar om julens historiska bakgrund men allra mest om individualismen som ”religion”. Han berättar att vi svenskar är de som tror minst på Gud i hela världen - men i programmet vänder han på steken: – Jag tänker prata om oss ateistiska västerlänningar, och svenskar i synnerhet, som religiösa.  Och han berättar hur det skulle kunna låta när folk i framtiden ska beskriva vår nutida ”religion”: – Kanske kommer man att kalla den för individualismen… Den där tron som gick ut på att varje människa försökte fylla sitt liv med så mycket s k  ”lycka” som möjligt, en lycka som man är övertygad kom dels av kärlek och hälsa, men också av saker och ägande. Och resor förstås. Ett nyckelord i den här religionen var att ”uppleva”, säger Fredrik Lindström. Han menar att viktiga föreställningar hos oss nutidsmänniskor är att vi tror att det finns genier, ett slags övermänniskor och att vi alla är originella. – Ni vet allt tjatande om att man ska var den man innerst inne är. Det är en av den moderna tidens största lögner.

Om Fredrik Lindström

Ständigt aktuell folkbildare med humor som verktyg.Är inne på sin elfte säsong som domare i På spåret och i nya boken 100 svenska dialekter kan man både läsa om och höra dialekterna. Närmast väntar en Sverigeturné med den kritikerhyllade föreställningen Mänskligheten – föreställningen om oss själva som handlar om modernt mänskligt beteende.Gjorde förra vintern programserien Helt lyriskt i SVT där svenska artister tonsatte poesi och har tidigare programlett tv-serier som Värsta språket, Svenska dialektmysterier och Världens modernaste land.Har författat ett tiotal böcker.– Jag ska prata än en gång om julens historiska bakgrund, men allra mest om på vilket sätt vi moderna individualister omformat den här högtiden efter vår nutida livsstil och världsbild.Producent: Cecilia Bodström

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.