Regissör, författare, 58 år. Född i Lysekil, bosatt i Göteborg. Debuterar som Sommarvärd.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Björn Runge berättar om hur han som femtonåring finner ett rum med oanade möjligheter, en plats där han blir lugn och fokuserad, som blir en flytväst för livet. Rummet är kreativiteten och hans uttryck blir den rörliga bilden. Film, men sedan även teater.

Om hur diagnosen hudcancer, malignt melanom, plötsligt ställer hans liv i ett nytt ljus. Om att leva i periferin, men inte ensam. Hustrun Lena har alltid funnits vid hans sida, som både livs- och arbetskamrat. Om att vilja sluta göra film, men bli lockad tillbaka.

”Jag blev väldigt förvånad. Det var första gången någon hade hört av sig och undrat över mitt beslut. Och jag kände henne knappt. ”Jag kommer sända dig filmmanus”, sa hon. Du ska icke sluta filma, det ska jag se fan ta mej se till! Sa hon och la på.”

Om arbetet med den amerikanska filmen The Wife med skådespelaren Glenn Close som gick upp i många av världens länder.

”Hon lyssnade och därefter berättade hon för mig om något väldigt privat från hennes liv som hade med manuset att göra. Efteråt kan man säga att vi båda visade våra emotionella biljetter för varandra för jag tror att om det ska bli en bra film så måste författaren, regissören och skådespelarna veta varför de ger sig in i just den här filmen.”

Om Björn Runge

Har regisserat succéfilmen The Wife där samarbetet med Glenn Close belönades med en Golden Globe och en Oscarsnominering. Har skrivit och regisserat ett stort antal långfilmer, kortfilmer och teaterpjäser. Den hyllade pjäsen Jag är en annan nu, om sjukdom och livslögner, turnerade nyligen med Riksteatern.

Filmen Om jag vänder mig om fick flera Guldbaggar, en Silverbjörn och Blaue Engel för bästa europeiska film. Den bildar tillsammans med filmerna Mun mot mun och Happy end den så kallade Befrielsetrilogin.

Uppmärksammades för debutromanen Det allra enklaste. Är en stor beundrare av Stanley Kubrick.

Producent: Anna Hammarén

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.