Det kallas "protestvalet". Mot vägtullar i större städer, och mot regeringspolitiken på landsbygden. Tre partier går starkt framåt; anti-bompengspartiet FNB, miljöpartiet MDG och Senterpartiet, vilket kan rita om Norges politiska karta.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vardagsfrågorna avgör när nu Norge går till lokalval på måndag. Men den stora frågan är fortfarande konflikten stad och land. I större städer är det protesterna mot vägtullar, som kan ge stora framgångar för Bompengspartiet. På landsbygden växer Senterpartiet, som enligt mätningar kan bli största parti i Nord-Norge, i det som kallas protestvalet, för både "centrum och periferi".

I Oslo ser miljöpartiet MDG hägrande framgångar.

Norgekorrespondenten JENS MÖLLER skildrar förutsättningarna med hjälp av TRINE EILERTSEN, politisk redaktör på Aftenposten.

Medverkande: Trym Aafløy, förstanamn anti-bompengpartiet FNB i BergenHåvard Haarstad, professor i kulturgeografi vid universitetet i BergenErna Solberg (Høyre), statsminister i NorgeRaymond Johansen (Arbeiderpartiet), byrådsleder/kommunstyrelseordförande i Oslo,Trygve Slagsvold Vedum, partiledare SenterpartietArild Hermstad, språkrör miljöpartiet MDG

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.