Stil
Avsnitt

Spice Girls – en mäktig mix av musik och mode som påverkade en hel generation

Dela

Veckans Stil handlar om artisterna som fick miljoner unga kvinnor att lika plötsligt, som entusiastiskt, börja tala om girl power Spice Girls.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Många hade synpunkter på gruppens sätt att kommersialisera allt de gjorde, inklusive sitt feministiska färgade underliggande budskap om att tjejer har möjlighet att göra vad som helst.

Men oavsett vad kritiker tyckte och tänkte var det en slagkraftig stil och budskap som fick stort genomslag. Det är ingen tillfällighet att framgångsrika – men sinsemellan vitt skilda artister – som Adele och Ariana Grande – idag lyfter fram just Spice Girls som förebilder som präglat dem.

För i Spice Girls kunde alla hitta sin favorit, inklusive stil. Där fanns trots allt Scary, Baby, Ginger, Posh och Sporty att välja mellan. Alla med en egen look som inte var svår – eller dyr – att ta efter, även om vissa föräldrar drog i bromsen när tröjorna blev för korta. 

I år är det tjugofem år sedan de började bilda det band som skulle slå världen med häpnad – för Spice Girls kom att bli världens största kvinnliga grupp, någonsin.

I veckans program pratar vi med författaren och skribenten Lauren Bravo, aktuell med boken What Would the Spice Girls Do? How the Girl Power Generation Grew Up. Vi träffar också två av 90-talets mest tongivande musikvideoregissörer, Martin Persson och Johan Boklund. Och så tittar vi närmare på ett av Spice Girls favoritplagg – magtröjan. 

Gäst i studion är Jonna Bergh, chefredaktör för tidningarna Styleby och Damernas värld.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.