Kaffe jäst på rostfria tankar och jäster som lyfter fram specifika smaker. Så rostar du bönor själv. Vi smakar på kolsyrat kaffe. Kaffeutvecklingen i Sverige sen 70-talet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

- Kaffebönderna har inspirerats av vinbönderna, säger Filip Åkerblom, kafferostare och grundare av Lilla Kafferosteriet i Malmö. Bönorna jäses på rostfria tankar för jämnare resultat.

Dessutom laborerar man med specifika jäster för att kunna styra kaffet smaker. På samma sätt som man gör vid vinproduktion.

Filip låter oss smaka kaffe på samma bönor, men som jäst på olika sätt. Det ena har spontanjäst, det andra har fermenterat under kontrollerade former i ståltankar. Och det är en stor smakskillnad.

- Kaffet har en enorm smakpotential, säger Filip. Kaffe har dubbelt så många smakämnen som vin.

Filip Åkerblom bjuder också på kolsyrat kaffe.

- Ett gott kaffe kan man dricka kallt. Och med kolsyra blir det en helt annan dryck.

Vi berättar om kaffeutvecklingen i Sverige från 1970-talet till idag.

Tord Wetter startade på 70-talet Mauritz kaffe, en kaffebar i Göteborg inspirerad av italiensk espressokultur, med ståbord och rostning av kaffet på plats.

- Jag hade inte plats för en stor rost så vi rostade i en vanlig hushållsugn, berättar Tord.

Tord var en pionjär som spred espressokulturen och att rosta eget kaffe. Han kom att inspirera många som idag driver caféer och kafferosterier.

Och även en och annan hemmarostare. Som skådespelaren Tomas von Brömssen och hans bror Anders von Brömssen.

- Vi har inte använt nåt annat kaffe än det vi rostat själva på trettio år, säger de.

Anders har skaffat en liten kafferostningsmaskin, men Tomas rostar alltjämt i hemmaugnen.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.