Studio Expo
Avsnitt

3. Special: Färre aktiviteter ändå ökar hotet

Aktiviteten i den svenska rasideologiska miljön var förra året på rekordlåga nivåer.  Men samtidigt som de traditionella formerna av aktivism som propagandaspridning, manifestationer och kampförberedande aktiviteter minskade så ökar den högerextrema medieproduktionen. Unga högerextremister söker sig till mer slutna digitala gemenskaper där mycket rå rasism och en glorifiering av våld och terror odlas. Hur påverkar utvecklingen den framtida risken för våld? Och vad händer med de vänskapsband som knutits mellan extremhögern och den konspirationistiska miljön under coronapandemin nu när restriktionerna lyfts? 

Sedan 2008 har Expo släppt årsrapporter över den svenska rasideologiska miljön. Rapporten visar på de senaste trenderna, pekar ut framtida risker, beskriver de aktiva aktörerna och redovisar data över utvecklingen – även på regional nivå. 

I det här avsnittet av Studio Expo fokuserar vi helt på vår färska rapport över 2021 för att ge en lägesbild av var den svenska rasideologiska miljön står just nu och vår analys av vad vi kan förvänta oss kommande året. 

Programledare: Anna Fröjd

Medverkande: Daniel Poohl och Jonathan Leman

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

 

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjande, mer om våra granskningar och analyser av högerextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.

Stöd vårt arbete genom att bli månadsgivare på expo.se eller swisha valfri summa till 123 271 02 59. Tack för ditt bidrag!

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Stiftelsen Expo. Innehållet i podden är skapat av Stiftelsen Expo och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.