Murder ballads är en blandning av den gamla klassiska europeiska balladtraditionen där folksagor, blodbad och ruskigheter skildrades till musik och med refränger och rim och av den amerikanska kontinenten på 1800-talets behov av journalistik för inte läskunniga. Nyhetsförmedling genom sång, helt enkelt! För kan man inte läsa tidningen om rättegången mot Thomas Dula och hans möjliga skuld i mordet på Laura Holder kan man ju sjunga Tom Dooley för varandra och eftersom man kommer ihåg rimmen sprids nyheten snabbare och bättre än med det skrivna ordet.

Balladerna om mord, sex och elände är de som lever kvar eftersom vi människor tydligen gillar mord, sex och elände - gärna tillsammans. Det här avsnittet handlar om hur mordballaden överlevde läskunnighetens genombrott, hur den bidade sin tid i countryn och bluesmusiken och hur den gjorde en storslagen comeback på 1960-talet.

Den bästa av mordballaderna är en som inverterar konventionerna, ställer dem på huvudet, och tvingar oss att tänka. Nick Caves otroliga The Mercy Seat. Otroligt framförd av Johnny Cash.

Glöm inte stöda podden på Patreon om ni gillar det ni hör! Eller tipsa era kompisar!

En podd om musik behöver musik och musik behöver låtskrivare. Låtskrivare behöver pengar. Var med och betala STIM-avgifter så att de får vad de ska få. Och det som blir över går till Röda korsets arbete i Ukraina.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Nils Karlsson. Innehållet i podden är skapat av Nils Karlsson och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.