Nina Simone ville inte bli en av de mest politiska artisterna i USA på 1960-talet, hon ville bli konsertpianist och spela klassisk musik men hennes hudfärg hindrade henne från att komma in på musikuniversitetet i första hand och jazzpianist i andra hand, men hennes popularitet gör det omöjligt för henne att hålla tyst om de orättvisor hon ser runt omkring sig. Närmast motvilligt börjar hon skriva soundtracket till medborgarrättsrörelsen och lyckas med världens bästa poplåt, Mississippi Goddam få en hit både bland vita och svarta.

Som pianist är hon helt unik. Det är jazz, pop och klassiskt samtidigt och det är mästerligt! Hennes sångröst liknar ingen annans och hennes personlighet skiner igenom varenda stavelse hon sjunger.

Veckans avsnitt handlar om förtryck. Om hat. Om mördare som går fria och den ilska det väcker. Om att behöva välja mellan att skaffa en pistol eller skriva en låt. Om den enastående Nina Simone. Häng med!

En podd om musik behöver musik och musik behöver låtskrivare. Låtskrivare behöver pengar. Var med och betala STIM-avgifter så att de får vad de ska få. Och det som blir över går till Röda korsets arbete i Ukraina.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Nils Karlsson. Innehållet i podden är skapat av Nils Karlsson och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.