I det här avsnittet hoppar vi in i bebyggelseantikvarie Ivar Wensters bil och ger oss ut på en roadtrip från medeltid till i dag.  

Det hör till saken att jag bygger ut mitt hus och alla som byggt hus har helt säkert träffat på statens alla regler som ska följas under byggprocessen. Men hur blev det så? När blev varje människan hus statens angelägenhet?

Ivar Wenster tar oss med på resan om hur staten eller kronan eller överheten ha lagt sig i hur vi  medborgarna byggde våra hus…

Resan börjar vid Lykåslottsruin och forsätter via en prästgård till ett båtsmanstorp, sen en nyklassisk kyrka. Genom 1870-talets byggnadsstadga. Egnahemrörelsen till 1980-talets friggebodar till plan och bygglagen.

Denna resa ger oss ett och annat att lära och förstå och hur det blev som det blev i dagens samhälle!

Som vanligt görs podden i sammanbet med Länsstyrelsen i Blekinge. 

Glöm inte att besöka poddens hemsida http://arkeologiochhistoria.se/ och följ oss på Insta och Facebook - där heter vi Arkeologi och Historia sydost!

 

Mer info här:

Kronokvarnen: https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/besoksmal/kulturmiljoer/kronokvarnen-och-stenbron-i-lyckeby.html 

 

 

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör König Media. Innehållet i podden är skapat av König Media och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.