Den medeltida bysantinska staten, vilken efterträder Romarriket, är omringade av fiender i mitten av 900-talet. De barbariska vikingarna ruserna i norr, de vilda bulgarerna i väster, de mäktiga perserna i öster. Efter åratal av interna stridigheter och invasioner från främmande makter ser det ut som om att Romarriket slutligen ska falla. Men ibland vill ödet annorlunda. Ibland vill det sig i en monarki att en härskare kommer till tronen som vänder på utvecklingen totalt.

Det här är historien om Basileios II - också känd som bulgarslaktaren. Historien om Basileios II är en berättelse om en av romarrikets mest framgångsrika kejsare. Han skulle styra sitt rike i närmare 50 år, föra konstanta krig och utvidga Konstantinopels maktsfär till områden man inte kontrollerat på 400 år, men samtidigt gå till historien som en lysande administratör. Det bysantinska hovet är ökänt för sina palatsintriger, eunucker och märkliga seder. Basileios skulle bemästra dem alla.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör PodMe / Fredrik Timell. Innehållet i podden är skapat av PodMe / Fredrik Timell och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.