"Den mätta dagen, den är aldrig störst. / Den bästa dagen är en dag av törst". Karin Boyes dikt "I rörelse" från 1927 är en av den svenska poesins mest igenkända och älskade dikter. Och sannolikt den enda dikt som hjälpt ett svenskt fotbollslag till VM-brons i fotboll. Boye skrev dikten som del av en radikal studentrörelse, fylld av framtidstro. Men dikten har genom åren tolkats på många olika sätt. Vad är det som gör den här dikten så stark? Talar den till oss idag på ett annat sätt än när den skrevs? Och vilken plats har den i Karin Boyes viktiga författarskap?

Premiäravsnittet av Verket gästas av Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och författare till ett flertal uppmärksammade författarbiografier, inte minst "Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv" (Wahlström & Widstrand, 2017).

Samtalsledare: Paulina Helgeson

Ljudproduktion och klippning: Urban Göranson.

Inspelningsteknik: Pär Nordlund.

Producent: Magnus Bremmer

Verket – en podd om klassiker, produceras av bildningsmagasinet Anekdot i samarbete med Nationalmuseum och Litteraturbanken.

Fler poddar, filmer och essäer hittar du på anekdot.se.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Anekdot. Innehållet i podden är skapat av Anekdot och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.