35. Mitt liv som smyckesdesigner: mina bästa tips för att bli kreativ och lycklig
Avsnitt

35. Mitt liv som smyckesdesigner: mina bästa tips för att bli kreativ och lycklig

Alla är kreativa! I det här avsnittet vill jag hjälpa dig att släppa fram den sidan av dig.


De största misstagen folk gör när det handlar om kreativitet är:

  1. att tro att man antingen är född kreativ - eller så är man det inte. 
  2. att man jämför sina första stapplande steg - till exempel ens första rödvinssås - men stjärnkockens sås som han gjorde i TV. hur tror du stjärnkockens första sås var? Du måste släppa din stolthet först. Sen kan du vara kreativ. Det är flow. 
  3. att värdera intellektet för högt. Man kan inte tänka ut kreativitet. Det krävs aktion. Vet du vad skillnaden är mellan en författare och en som inte är det? Författaren skrev klart sin bok. Om du tar hand om kvantiteten, så tar en högre makt hand om kvaliteten. Gör bara gör, det är din enda uppgift.
  4. Att tro att det inte handlar om att ha ramar eller begränsningar. Men faktum är att det är ju ramar och begränsningar som skapar behovet av att vara kreativ!


Läste en bok i somras som heter Flow. Författarens intention var att forska på och skriva en bok om lycka. Men under sin forskningsprocess insåg han att nästan alla lyckliga människor - alltså människor som upplever lycka - upplever i själva verket flow! Och då känner de sig lyckliga. 


Många tenderar att se kreativitet som något som är reserverat för några få utvalda. De välsignade med någon form av medfödd talang. Men det är inte sant. Kreativitet, precis som alla andra färdigheter och discipliner, är en träningssak, en vana - en muskel som kan stärkas.


Varför är det viktigt att vara kreativ? Därför att den ultimata kreativiteten är skapandet av ditt eget liv. 


Människorna som du inspireras av och som du beundrar - deras liv skapades avsiktligt. Människorna som lever sina drömmars liv har målmedvetet byggt det livet. De började med att lära känna sig själva. Sedan kom de på vad de verkligen vill. Hemligheten till egenvård finns i själva ordet: arbeta med dig själv först. Att leva livet du drömmer om - det börjar med dig.


Det är sällan man ser någon som är genuint lycklig klaga i timmar över deras partner eller irriterande kollega.

För de vet att det är den enda personen som kan förändra situationen är de själva - och de gör det. När du har lärt dig förmågan att ta kontroll över ditt eget liv, hittar du ro i att lita på att du kommer att kunna hantera även andra, större utmaningar - även de som verkar vara utom din kontroll.


God lyssning!


Och glöm inte: du är värd att låta din kreativitet flöda och vara lycklig!


Vad är kreativitet för dig? När känner du dig som mest lycklig? Skriv till mig på Smyckespoddens instagram!


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Cecilia Kores. Innehållet i podden är skapat av Cecilia Kores och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.