Del 3 - Mordvågen i Järva: "Mina kusiner ville hämnas"
Avsnitt

Del 3 - Mordvågen i Järva: "Mina kusiner ville hämnas"

När Mohammeds släkting mördas vill hans familj att de ska flytta till Somalia. Men de blir kvar, flera av Mohammeds vänner går med i ett gäng och snart får han själv frågan om han vill ta klivet in.

Vi avslutar vår serie i tre delar om mordvågen i Järva. I samtal med polis och andra personer med insyn i konfliktläget går vi denna vecka igenom några av senaste dryga årets våldsamheter och försöker sätta dem i ett sammanhang.

Nu under hösten 2021 pågår vad polisen kallar för en väpnad konflikt men andra kallar det för ett krig, där närmare 10 personer blivit ihjälskjutna under ett drygt år.

Det brukar av polisen kallas för ett rött läge och i allt det här finns ungdomar som märker att allt fler väljer sida och kanske också tar steget in i kriminalitet.

I veckans avsnitt pratar vi om rekryteringen av unga och får bland annat träffa Mohammed vars släkting mördades och efter vilket han fick frågan om han själv ville kliva fram och ta en plats i gängen.

Vi träffar även Yasmin som också förlorat en anhörig och sett vänner hon växt upp med dras in i konflikterna.

* Mohammed och Yasmin heter egentligen nåt annat och deras röster har lästs in av skådespelare.

Programledare:

Evalisa Wallin

Viktor Ahldén

Medverkande:

Mohammed

Yasmin

Mats Lindström, polis

Christoffer Carlsson, kriminolog

Producent: Viktor Papini

Reporter: Karin Isaksson

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.