Författaren David Väyrynen debuterade för några år sedan med den prosalyriska diktsamlingen Marken och väckte mycket uppmärksamhet. Det handlar om ”det nordliga”, hans egen hembygd, byn Hakkas och gruvsamhället Malmberget. Det var när han flyttade tillbaka till Norrbotten som han på nytt hittade det språk han vuxit upp med, de sammanhang han levt i, de tänkesätt som präglat hans uppväxt. Och det visade sig att det gick utmärkt att skapa litteratur av detta. Egensinnigt. Roligt. Tänkvärt. Kerstin Wixe intervjuar.

 

Platsens ande: Ett turnerande litteratursamtal om språk och plats

Vad betyder det platsspecifika berättandet idag? Vad gör Norrbottens landskap unikt i litteraturen? Kan vi förstå skrivande praktiker på nya sätt genom att placera oss i dess miljöer?

Platsens ande är ett turnerande litteratursamtal i Norrbotten och görs som en del av Luleåbiennalen 2020. Under ledning av kulturjournalisten och författaren Kerstin Wixe söker vi upp platser som varit avgörande för en författares berättelser eller bär berättelsens historia.

Kerstin Wixe möter Lars Gyllenhaal i Karlsvik, Elin Anna Labba i Porjus och David Väyrynen i Malmberget. Genom att låta samtalen ta plats i dessa miljöer närmar vi oss skrivandets rötter och bilder i konkret möte, som borgar för en typ av realism som bottnar i det platsspecifika, grundat i marken, historien och de mänskliga relationerna på platsen.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör luleabiennial2020. Innehållet i podden är skapat av luleabiennial2020 och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.