Följ med författaren David Väyrynen på en guidad tur om Gällivare/Malmbergets stora samhällsförvandling. Att Kiruna stad ska flyttas vet alla, men att Malmberget i mer än 50 år sakta ätits upp av den s.k. Gropen mitt i samhället är mindre känt. Malmen ska fram. Det finns inte längre något Malmbergets centrum, inte ens en livsmedelsbutik. Men fortfarande bor det kvar människor mitt bland kylställda hus med playwoodförsedda fönsteröppningar. Kerstin Wixe är reporter.

 

Platsens ande: Ett turnerande litteratursamtal om språk och plats

Vad betyder det platsspecifika berättandet idag? Vad gör Norrbottens landskap unikt i litteraturen? Kan vi förstå skrivande praktiker på nya sätt genom att placera oss i dess miljöer?

Platsens ande är ett turnerande litteratursamtal i Norrbotten och görs som en del av Luleåbiennalen 2020. Under ledning av kulturjournalisten och författaren Kerstin Wixe söker vi upp platser som varit avgörande för en författares berättelser eller bär berättelsens historia.

Kerstin Wixe möter Lars Gyllenhaal i Karlsvik, Elin Anna Labba i Porjus och David Väyrynen i Malmberget. Genom att låta samtalen ta plats i dessa miljöer närmar vi oss skrivandets rötter och bilder i konkret möte, som borgar för en typ av realism som bottnar i det platsspecifika, grundat i marken, historien och de mänskliga relationerna på platsen.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör luleabiennial2020. Innehållet i podden är skapat av luleabiennial2020 och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.