Gärdesfesten 1970 i Stockholm brukar räknas som en startpunkt för en framväxande alternativ kultur men kanske borde historien skrivas om. Före Gärdesfesten kom Stoppa Mässan 1968 där de s.k. Bildaktivisterna spelade en central roll. En alternativ tonårsmässa, fjärran från all kommersialism.

En av grundarna av Bildaktivisterna var fotografen Tommy Tommie som är en av Luleåbiennalen 2020:s konstnärer. Tommy Tommies fotografier, som ingår i serien Kan Sverige klara sig utan Norrbotten?, visas i utställningarna på Luleå konsthall och Havremagasinet länskonsthall i Boden.

Större delen av sitt fotografiska liv har Tommy Tommie tillbringat i Norrbotten där han varit verksam som fotolärare förutom som utställande fotograf. Han har nästan aldrig offentligt talat om sitt liv som fotograf och vad fotografi är för honom, men gör det nu i ett samtal med sin tidigare elev, Kerstin Wixe som aldrig blev fotograf men däremot radiojournalist, verksam inom Sveriges Radio i Norrbotten i närmare 50 år.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör luleabiennial2020. Innehållet i podden är skapat av luleabiennial2020 och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.