I en improvisation med lokala musiker skapas ett ode till Malmberget och de toner och klanger som samhället gett oss.

Åtta musiker med anknytning till Malmberget skapar en elegi till samhället som nu monteras ner bit för bit. I bakgrunden kan ni höra arbetet som fortgår och som pågått sedan 60-talet med att låta samhället lämna plats för gruvans utbredning.

Tidens speciella förutsättningar gjorde att det inte fanns möjlighet att spela tillsammans live, varför verket fick ta en annan riktning. Alla musiker har gjort sina improvisationer endast till bakgrundsljuden av maskinernas arbete, helt fritt och utan kännedom om de andras musikaliska insatser. Allt har sedan i sin helhet fogats samman och tillsammans skapades något som förhoppningsvis kan förmedla några av alla de känslor som härbärgerar bland de människor som berörs av att ett helt samhälle ska jämnas med marken.

 

Medverkande:

Alessandra Bossa – elektroniskt, röst

Luigi Bozzolan - piano

Pernilla Fagerlönn - röst

Johan Karlsson - gitarr

Markus Larsson - slagverk

Simon Lundmark - röst

Mirja Palo – kantele, röst

Torbjörn Ömalm - gitarr

 

En serie radioprogram organiserade av

Pernilla Fagerlönn och Miriam Vikman

I Välkommaskolans aula i Malmberget skulle en scen för panelsamtal, föreläsningar, musik och andra scen-händelser, med konstnärer och kulturarbetare från Malmberget och Gällivare, ha tagit form. På grund av rådande pandemi och allmänna restriktioner har programmet istället fått inta radions domän.

Här reflekterar de inbjudna konstnärerna och kulturarbetarna tillsammans över effekter av omvandlingar, förvandlingar och omförhandlingar av den lokala tillvaron, och hur man ska kunna få fatt i och återta allt det som riskerar att suddas ut i processerna av en plats försvinnande. Programmet kommer också att fokusera på hur det kollektivt går att bidra till att hålla Malmbergets historia vid liv, hur man läker och skapar nya minnesmärken i tillvaron.

Programmet är den del av Vävda Sånger, som tillkommit i samarbete med Statens konstråd

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör luleabiennial2020. Innehållet i podden är skapat av luleabiennial2020 och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.