Datadrivet
Avsnitt

"Steep – snabbare sätt för team att förstå sin business tillsammans" — Johan Baltzar, Steep

Dela

Johan Baltzar har en gedigen bakgrund inom analys: Product Analytics Manager på Spotify, Head of Product Analytics på Zettle, Head Of Analytics på Kry. Wowza. Nu har han tillsammans med Nino Höglund startat nya verktyget Steep som skapar visualiseringar av din data så hela teamet kan förstå vad som sker.

Under tiden de jobbat ihop på olika bolag stötte de på frustrationer med att lösa problem med data gång på gång.

Johan brinner för analytics i sin helhet – från det tekniska till ledningsgruppen som ska sätta mål och få hela organisationen att bli datadrivna. Han vill hjälpa organisationer som har mycket data och som vill jobba datadrivet att enklare komma igång med det. Det räcker inte med att ha specialister som kan några verktyg och servar businessfolk i organisationer med enstaka datapunkt eller graf. Den businesspersonen ska själv kunna ställa frågan till datan och få ut grafen på det sättet den vill. Då kan de duktiga analytikerna jobba med de svåra frågorna: antingen se till att få så bra kvalitet på datan som möjligt, eller att analysera samband mellan olika data.

Steep ger alltså helt vanliga döda som inte kan analysverktygen eller som vanligtvis inte själva kan ställa frågor till datan att just komma åt den data de vill på ett visuellt snyggt sätt.

De började med att definiera metrics. Det är viktigt för att kunna använda DBT för att kunna tvätta och hantera data.

De samlar mycket kvalitativ data där de gör användarintervjuer och sparar ljudklipp i en databas i Notion. Då kan de ta fram olika idéer baserat på de insikterna.

En sak de bestämde sig tidigt för var att analyticsverktyget ska funka både på mobil och desktop, och därför började de med mobilt. Det är ju enklare att skala upp grafer än skala ner. De fick mycket feedback på den mobila prototypen och kom på att mobilappen är bra men att användarna också ville ha en desktopversion främst.

Och ja, självklart använder Steep Steep för att analysera sin egen data!

Johan tar med sig många av sina lärdomar från sina tidigare arbeten in i produktutvecklingen av Steep. Exempelvis har han lärt sig att bli ödmjuk inför att även de starkaste visionerna om framtiden behöver testas på användarna för att få feedback. På Spotify testade de många olika startskärmar, de flesta fungerade inte och finns därför inte kvar.

Datadrivet är en podd av scilla.studio.

Vill du ha hjälp med att komma igång med experiment i ditt team? Hör av dig till oss på scilla.studio eller på Linkedin.

Vill du vara med och berätta om hur ditt företag jobbar med att jobba datadrivet?

Hör av dig till oss på Linkedin:

Vi som leder podden heter Joni Lindgren och Jasmin Yaya.

---

Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/datadrivet/message

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Joni Lindgren & Jasmin Yaya. Innehållet i podden är skapat av Joni Lindgren & Jasmin Yaya och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.