“Datadrivet är inte en ny tågvagn som bara kopplas på andra initiativ. Alla behöver hoppa på det tåget” – Zarko Lindkvist, Head of Growth på Valtech
Avsnitt

“Datadrivet är inte en ny tågvagn som bara kopplas på andra initiativ. Alla behöver hoppa på det tåget” – Zarko Lindkvist, Head of Growth på Valtech

Zarko Lindkvist är Head of Growth på konsultbyrån Valtech och har jobbat med digitala plattformar i över 10 år, och har haft många olika roller.


Att ha en 10-årsplan är nästan omöjligt, det viktigaste är att lära sig mer om vad vi kan göra här och nu.


Han berättar om sina uppdrag för Kivra och Cancerfonden. På Kivra satte de upp en process för att kunna göra två tester i veckan under första året. Allt från att formulera ett tydligt mål, göra om sina idéer till hypoteser, prioritera hypoteserna utifrån ett ramverk, att bestämma en win rate för experimenten, och se till att få ut så många experiment som möjligt. De har också haft bra förutsättningar för att kunna jobba med experiment: ett extremt tydligt mål, fullt mandat och alla i teamet var engagerade.


Om man vänder på det så har vi ett recept för misslyckande: otydliga mål, oengagerade personer i teamet, och där teamet inte har mandat.


Jag har ett mindset och en approach, men jag har ju inte svaren på vilka taktiker vi ska göra för att lyckas.


Ett annat uppdrag Zarko har jobbat med är Cancerfonden som ville bli mer datadrivna. Cancerfondens mål är ju att samla in mer pengar, vilket Zarko kommunicerade och frågade efter kontinuerligt. “Hur mycket pengar kan det här projektet att dra in och vad kommer det att kosta?” Ungefär ett halvår senare hade alla enheter med ett intäktsmål och konverteringsmål i sin målplanering. När målet var satt, trackingen var gjord och data började flöda in kunde de också visualisera datan. Zarko engagerade alla olika personer för att skapa sina egna dashboards. Det gjorde de förstod vad datan innebar, kände ägandeskap över den och att dashboardsen användes, och de tyckte det var roligt att följa datan. Dashboardsen var lättillgängliga och lätta att förstå.


Några myter som Zarko vill slå hål på:

Det finns inte bara en analytiker. Det finns olika typer av analytiker (från implementation och datakvalitet, till businessanalys och CRO).

Att jobba datadrivet är inte en persons ansvar, det är nåt som måste genomsyra det vi alla gör. Det är ett mindset och vi behöver dela på ansvaret för att tänka och jobba så.

Datadrivet är inte en ny tågvagn som bara kopplas på andra initiativ. Datadrivet förändrar hur man gör allt det andra och alla behöver hoppa på det tåget.

hear! hear!


Vill du vara med och berätta om hur ditt företag jobbar med att mäta och minska churn? Hör av dig till oss på Linkedin.


Vi som pratar heter Joni Lindgren och Jasmin Yaya. Producerat av Niklas Bryngelsson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Joni Lindgren & Jasmin Yaya. Innehållet i podden är skapat av Joni Lindgren & Jasmin Yaya och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.